weby pro nejsevernější čechy

Krása tance v čase / Beauty of Dance in Time

Na přelomu let 2021/2022 (křest proběhl 28. prosince 2021) se v nabídce prodejen knih objevil reprezentativní dvojjazyčný titul Krása tance v čase / Beauty of Dance in Time.
Je to už drahně let, kdy jsem pár roků po sobě trávil letní čas se zajímavou partou lidí ve velmi netradičním prostředí, byť jen jako pouhopouhý doprovod a příležitostný dokumentátor. Helena Kazárová tehdy pořádala pro zájemce kurzy barokních tanců v úchvatném prostředí zámku Jaroměřice nad Rokytnou a posléze v Moravských Budějovicích. Její práce a zájem ji postupně přenesly do barokního divadla v Českém Krumlově a založení uskupení profesionálních tanečníků Hartig Ensamble – Tance a balety tří století.

A právě pod hlavičkou spolku vyšla ve vydavatelství MCU z Českého Krumlova tato publikace, poněkud vybočující z žánrového rámce.

Anotace:

Kniha nabízí neobyčejný pohled do taneční archeologie. Prostřednictvím devíti zastavení (realizovaných představení) nahlíží do dějiny tanečního umění z časů renesance, baroka či romantismu. Mimořádná autentičnost jednotlivých vystoupení je umocněna zvoleným prostředím, dobovými kostýmy a dekoracemi (čtyři zastavení se např. konala v unikátním barokním divadle českokrumlovského zámku). Autorkou textů je prof. Mgr. Helena Kazárová, Ph.D., choreografka a taneční historička, která zároveň jednotlivá představení podle dobových pramenů připravila a také režírovala. Tančili profesionální tanečníci Hartig Ensemble – Tance a balety tří století. Fotografoval Libor Sváček.

Tím je řečeno takřka vše. Kniha sice brožovaná, ale na křídovém papíře. Po krátkém úvodu jednotlivá představení. Kompletní rozpis zúčastněných (autoři hudby a libreta, režie, choreografie, scéna, kostýmy, líčení, světla, hudebníci, tanečníci…). Pár slov o příslušném představní – synopse a popis rekonstrukce z dochovaných pramenů. Drobné zajímavosti, historické souvislosti, mravenčí práce. A fotky.

Mám v podstatě jediný problém – nějak nevím, komu konkrétně tuhle knihu doporučit. Je sice v některých zdrojích označována za fotoknihu, leč řada fotografií má takovou „velikost“, že jejich technickou preciznost asi málokdo docení. A zájemců o tenhle druh tance hádám zrovna moc není… Takže pro výpomoc ještě text z pozvánky na křest knihy:

Kniha má 120 stran dvojjazyčného textu a 160 fotografií, ilustrujících uměleckou činnost souboru Hartig Ensemble-Tance a balety tří století v uplynulých letech. V knize je devět kapitol, každá z nich obsahuje detailní informace o představeních, autorském a interpretačním zázemí a inscenačních postupech v rámci historicky poučeném nastudování. Najdete tu synopse jak operních děl s tancem, tak i děl ryze tanečních od manýrismu až po romantismus.

Tagy