weby pro nejsevernější čechy

Zázračné České středohoří

Již v roce 2017 vydalo ústecké grafické a reklamní studio Imagine Media, s.r.o. knihu Zázračné České středohoří autora Jiřího Svobody.

Nevím jak kdo, ale mám jednu zvláštní knižní kategorii. Tituly, které mám rád v ruce, které si rád a s uznáním prohlédnu, ale z nejrůznějších důvodů je nevlastním. Mnohdy jsou to spíš výmluvy – k čemu by mi vlastně taková kniha byla, vždyť ji plně nevyužiju, a těch peněz!

Zázrakem a náhodou jsem se právě stal majitelem jedné takové a když obracím stránky sem a tam, říkám si, proč já vůl si ji nepořídil už dávno. Za pár posledních let jsem Českým středohořím nacoural docela dost, do mapy zaznamenávané trasy křižují tuhle oblast vcelku hustě. Aspoň takový pocit jsem měl doteď. Jenže mě opustil…

Anotace:

Ústředním tématem knihy jsou tentokrát památné stromy a zajímavosti v jejich okolí. Velkým tématem knihy jsou také středohorské skály a kameny, které jsou opředeny zajímavými příběhy. Další kapitola knihy mapuje kulturní a náboženské památky, včetně smírčích křížů a jiných památných kamenů. Nejen zájemcům o botaniku je určena kapitola Boží zahrádka a nejen zájemcům o minerály kapitola o objevu kamenožrouta středohorského.

Atypický formát, solidní pevná vazba, látková záložka, na omak příjemné měchově měkké „tvrdé“ desky. 448 stran, spousty, spousty výborných fotografií a plno informací. Jasně, není to průvodce, kterého můžete strčit do kapsy. Ale právě že to není průvodce, sestavený pomocí CTRL+C a CTRL+V z informací, které leckdy nebyly pravdou ani v době jejich sepsání, natož dnes. Z celé knihy je znát, jak moc je autor krajinou nasáklý a co všechno má nachozeno (a nafoceno). A já jen zírám, co všechno jsem minul, obešel, nevěděl.

Tak nějak z toho vyplývají dva hlavní úkoly – za a) mohu začít chodit znovu stejnou stopou, protože je všude plno věcí k objevování a doplnění. A za b) bych se měl zamyslet, protože jak anotace naznačuje, tahle bichle/bible je volným pokračováním v roce 2014 vydané knihy Tajemství Českého středohoří (už třetí dotisk!) a v roce 2019 následovala kniha Východní Krušné hory.

Tagy