weby pro nejsevernější čechy

Jaroslav Velinský: Případy Augustina Velikého

Na konci října vydalo nakladatelství Mystery Press unikátní sběratelské vydání detektivní série Jaroslava Velinského Případy Augustina Velikého & spol.


Kniha vyšla u příležitosti 90. výročí autorova narození v podstatě na základě předplatného, takže není k dispozici v běžné distribuci. Nicméně u nakladatele jsou k dispozici nějaké výtisky. Podrobnější informace pro případné zájemce:

 

Ultimátní dvojsvazkové vydání obsahuje jak čtveřici známých případů (Spravedlivá pistole, Hra na smrt, Mrtvý z Olivetské hory, Krvavá fontána), tak dva dosud nikdy nevydané romány Mys Mrtvého muže a Malý zelený slon. To ale zdaleka není všechno.

Obě knihy, které doplnil ilustracemi renomovaný výtvarník Daniel Špaček, navíc obsahují řadu bonusů: předmluvu literárního historika Michala Jareše, rozsáhlý a zasvěcený doslov autorova syna Frederika Velinského, bohatou fotografickou přílohu a také fragmenty divadelní hry Smrt na Olivetské hoře a románu Tajemství mumie.

Sběratelské dvojsvazkové vydání vychází v limitovaném nákladu. Obě knihy lze pořídit pouze najednou, v designovém boxu.

Anotace:

Tajemný Kalous věští telefonem smrt, ptáci roznášejí městem kusy lidské aorty, aniž by byla k nalezení příslušná mrtvola a tajemný zlosyn vraždí účastníky zájezdu na baltský ostrov Amsel; vrah se vloudí mezi trampy u ohníčku v nepřístupných horách, mrtvá herečka na lavičce svírá v ruce malého slona z nefritu a z výkopu staveniště se šklebí mumie, svázaná izolovaným drátem.

Bizarní záhady si žádají bizarní hrdiny: Policejní mordparta kapitána Pařízka a nadporučíka Dvořáka má tři neobvyklé pomocníky – penzionovaného kriminalistu Augustina Velikého, necudného malíře aktů Jozífka Smetanu a všetečnou sochařku Grétu Hornovou.

Dalším hrdinou příběhů plných napětí, zvratů a černého humoru, z nichž minimálně dva – Spravedlivá pistole a Hra na smrt – jsou považovány za zásadní texty české detektivní literatury, je město na severu, kde se většina děje odehrává. Znalci poznají Liberec přelomu padesátých a šedesátých let minulého století; město kde autor, trampskou přezdívkou Kapitán Kid, právě v té době pracoval a žil.

Jaroslav Velinský (foto archiv Mystery Press)

Jaroslav Velinský (1932-2012)

Pocházel z umělecké rodiny, maminka byla herečka Lída Rabská-Velínská (1903–1969), děda divadelní a filmový herec Václav Rabský (1876–1951). Během života vystřídal řadu zaměstnání. Byl horníkem, soustružníkem, nočním hlídačem v zoo i opravářem sportovního nářadí. Později působil jako umělecký pracovník libereckého Divadla hudby, písmomalíř, reklamní grafik, typograf a  od konce šedesátých let spisovatel. Ve volném čase tramp, muzikant a písničkář známý jako Kapitán Kid. Autor sci-fi, dobrodružných a detektivních příběhů, jejichž neznámějším hrdinou je „český Phil Marlowe“, detektiv-amatér Ota Fink. Ještě předtím napsal Jaroslav Velinský několik detektivek úplně jiného ražení. Případy penzionovaného kriminalisty Augustina Velikého a jeho přátel se odehrávají ve městě, jež připomíná Liberec, a svým pojetím se blíží černému humoru.

Pro ww.výběžek.eu připravil Milan Hrabal

Tagy