weby pro nejsevernější čechy

Tanambourrée 2. června 2022 (den druhý) – Tanec na zahradě

V pátek 2. června 2023 pokračoval letošní 25. ročník tanečního festivalu Tanambourrée tradičním vystoupením na zahradě MŠ Na kopečku pro veřejnost, ale především pro mateřské školy a 1. stupeň ZŠ.

TANEC V ZAHRADĚ, pátek 2. června od 9.30 hodin v zahradě mateřské školy Na Kopečku

Páteční dopoledne tradičně vytváří prostor pro koláž tanců v zahradě, kde kulisu tvoří vzrostlé keře rododendronů a přirozeným hledištěm je travnatý svah u mateřské školy. I tentokrát do zahrady proudila nekonečná šňůra malých diváčků z varnsdorfských školek, případně jejich rodičů a pedagogického doprovodu. Všichni se usadili, našli si pohodlná místa v trávě a tanec v zahradě mohl být zahájen. Jak již bylo řečeno, tvořila jej koláž tanečních miniatur a překvapivě ji letos propojovala společná inspirace – folklorní odkaz předků vkusnou a citlivou stylizací přetavený do současné tvorby, podpořená výběrem kvalitního hudebního doprovodu.

Já mám koně, Pec nám spadla v pedagogickém vedení Anny Denežkiny na dvě písně Kühnova dětského sboru představila dvě skupinky nejmladších dětí ve věku 4-6 let právě z MŠ Na Kopečku, kde je realizována přípravná taneční výchova ZUŠ Varnsdorf. Sledovali jsme první křehké krůčky malých tanečníků, kteří byli sami překvapeni, že jsou bosi na čerstvě posekané trávě. Mohli jsme tak vysledovat počátky pedagogické práce s dětmi, kde byla již patrna jasná kompoziční výstavba, citlivost k hudebnímu doprovodu a nezaměnitelná role děvčátek a chlapců.

Zelená je snítka v pedagogickém vedení Ludmily Rellichové na hudbu Petra Ebena uvedla skupinu 8-10 letých dívek z Tanečního a pohybového studia Magdaléna z Rychnova u Jablonce nad Nisou. Citlivá hudebně pohybová skica měla silný účinek právě na této travnaté scéně se vzrostlými rododendrony. Dívky jakoby vrostly do trávy a roztančily jednotlivé snítky v poryvech větru.

U rybníka v pedagogickém vedení Nadi Kabelové přivedla skupinu 11-12 letých dívek z TO ZUŠ Vítězslava Nováka Jindřichův Hradec a utvořila iluzi života okolo rybníka prostřednictvím vhodně sestavené koláže lidových říkadel a písní.

Kdes holubičko lítala v pedagogickém vedení Anny Děnežkiny na písně Kühnova dětského sboru představila práci skupinky 5-6 letých dětí z přípravné taneční výchova ZUŠ Varnsdorf. Tanec vykazoval citlivou práci s hudební předlohou a s pohybem ve skupině.

Studánka v pedagogickém vedení Ludmily Rellichové na hudbu Bohuslava Martinů ukázala dovednost 11-12 letých dívek z Tanečního a pohybového studia Magdaléna z Rychnova u Jablonce nad Nisou. Jejich paže, stejně tak jako pramenící voda, hledaly cestu k vířivému pohybu tak, aby ve společné pohybové pulzaci těl a hudby zaplnily pomyslný prostor zjara rodící se studánky.

Vijte věnce, vijte v pedagogickém vedení Anny Děnežkiny na hudbu Jiřího Pavlici (Hradišťanu) uvedla skupinu dívek ve věku 8-10 let z TO ZUŠ Varnsdorf v radostném tanci, kde dívky předvedly své zkušenosti získané při práci s rekvizitou – barevnými stuhami.

Vybočením z lidové noty a její stylizace byla taneční kompozice Vyprávění bambusu v pedagogickém vedení Lenky Jíšové v autorském provedení 12 letého Ronyho Macka z TO ZUŠ B. Smetany Plzeň na hudbu Kohachiro Miyata uvedla osobní a osobitou výpověď mladého bojovníka. Ta byla zprostředkována prostřednictvím dovedně zvládnuté práce s rekvizitou – dlouhou bambusovou tyčí, která v příběhu proměňovala svou roli –  byla učitelem, rádcem, průvodcem na cestě, ale také údernou zbraní, partnerem a ochranitelem.

Kravarky v pedagogickém vedení Marie Herderové na hudbu Zdeňka Lukáše ukázala dovednost 13-14 letých dívek z Tanečního a pohybového studia Magdaléna z Rychnova u Jablonce nad Nisou, kterou charakterizovala skupinová citlivost, pohybová připravenost a porozumění hudební předloze.

Vždy prchnou řasami… v pedagogickém vedení Ludmily Rellichové na hudbu Bohuslava Martinů přivedla skupinu 15-19 letých z téhož studia, a kromě již zmiňované citlivosti, tanečnosti a porozumění dívky přinesly hluboký osobní prožitek, výpověď a výrazovost, vědomy si práce s detailem v pohybu a hudbě.

Potlesk mezi jednotlivými tanci a v samotném závěru programu patřil nejenom samotným tanečníkům, ale i jejich pedagogům, jako uznání kvality jejich pedagogického a uměleckého směrování dětí a mladých lidí.

Jiří Lössl
psáno pro oborový časopis pam pam 2-23

Rok 2022 ->, rok 2021 ->, rok 2019 ->, rok 2018 ->, rok 2017 ->, rok 2016 ->, rok 2015 ->, rok 2014 ->, rok 2013 ->, rok 2012 ->, rok 2011 ->

Tagy