weby pro nejsevernější čechy

Kdo to čte je prase, neboli [soutěž] o další knihu z nakladatelství Paseka

Po mírně detektivním pátrání po vítězi soutěže o minulou knížku z Nakladatelství Paseka, tu máme další kousek a abych pravdu řekl, jsem trochu rozpačitý, jak vám tuhle knížku představit :) Tedy: jedná se o výběr (sprosto)národních básní, které vycházely ve značně limitovaném nákladu ve třicátých letech a vydavatelem byl sběratel Karel Jaroslav Obrátil. Pořadatelem tohoto výběru je Ivan Wernisch.

Jedná se o takzvané kryptadie a autor výběru Ivan Wernisch píše: Sbírka Kdo to čte, je prase je quodlibet, z něhož si každý může vybrat co je libo. S velkou péčí jsem všemožné sprosťačinky rovnal podle barev a nálad, snažil se seřadit je tak, aby se navzájem doplňovaly; chtěl jsem, aby vzniklo souvislé pásmo uvolněného, uvolňujícího veselého tlachání..

V nemnoha recenzích, které jsem našel se pak dočteme: Nynější Wernischem sestavená kniha je výborem zaměřeným výlučně na poezii a do jisté míry též výborem šťastně rytmizovaným, čili sledujícím motivické souvislosti, odkazy a variace, a vytvářejícím tak z knihy jednak quodlibet, jímž lze zalistovat a kdekoli se potěšit skvělým rýmem či klopotným rytmem a rovněž důmyslnými přirovnáními erotického vábení a sexuálního aktu ke karetní hře, biliáru, hudbě nebo květomluvě – a jednak takřka lineární příběh, který lze napjatě číst od začátku do konce. (portál české literatury)

Ve zmíněné recenzi je však zmíněna i skutečnost, že právě tohle dílo by si zasloužilo rozsáhlý komentář.

No, a tady jedna drobná ukázka lidové tvorby:

ach, není tu, není, co mne těšívalo
ach, není tu, není co mě těší;
v kalhotách bývalo, co mne těšívalo,
mám už jen kalhoty, čurák je fuč.

A ještě otázka soutěžní: I naši literární velikáni se dopouštěli básní ne vždy takových, které se později dostaly do čítanek. Tak i sám Jaroslav Vrchlický napsal jednu velice interesantní báseň, kterou stihl takový osud, a i když se do učebnic nedostala je z jeho nejznámějších. Jakpak se jmenuje?

Soutěž končí 25/4/14.

A nezapomeňte se kouknout co nového pro nás Paseka chystá v nejbližší době!

PS: mimochodem, na obálce je použit tenhle Fefíkův vtip, který vynalezl ještě když byl hodně mladý a ne tak fousatý:

rozdil

Když jsem ho hledal na síti sítí, zjistil jsem tedy, že asi nejenom Paseka, ale i mnoho dalších „tričkařů“ ho používá bez toho, že by mu něco zaplatili. A Fefíkovi by se nějaký honorář nevadil. Můžete ho podpořit tady a koupit si originál s jeho neopakovatelným rukopisem)

Tagy