weby pro nejsevernější čechy

Šantaram neboli muž na útěku

Gregory Davis Roberts je Australan, který se z různých důvodů zapletl s drogami a zejména kvůli způsobu, kterým si na drogy opatřoval peníze (násilná trestná činnost), se dostal do vězení, ze kterého uprchl a před svými pronásledovateli zmizel v Indii. Konkrétně v Bombaji. Přistáním jeho letadle v této megapoli začíná román Šantaram.

Šantaram je taková ta kniha, která vás úplně strhne, ale když trošku vydechnete, říkáte si: sakra! Je tohle vůbec možné, aby to všechno prožil jeden člověk? Ale pak se zase znovu ponoříte do napínavého příběhu a necháte se nést jeho proudem stejně, jako když skočíte na tobogán a prostě nemůžete vystoupit; a jenom na konci je vám trochu líto, že ta jízda už skončila.

Když se objeví cizinec ve městečku, je to událost, když takový přibude do města, které má miliony obyvatel, nestane se nic. Je jako zrnko prachu a musí se postarat sám, aby ho město přijalo a respektovalo. Muž na útěku má ovšem budoucnost nalinkovanou jinak, jeho možnosti jsou omezeny a limitovány a není neobvyklé, že se prostě zapojí do nelegálních struktur.

Gregory — bombajským jménem Linbábá a později Šantaram — tak začíná jako ranhojič v jednom z bombajských slumů, všechno ale financuje místní mafián (s dobrýma očima)), takže stejně jednou dojde na to zaplatit dluhy. Jak je známo, někdy i cesta je cíl a tak tu sledujeme jeho další pouť, na které nechybí drsná indická věznice a potom i výprava do válčícího Afghanistánu.

Pozoruhodné jsou rozpravy vězně na útěku a jeho momentálního zachránce — mafiána, ve kterých hraje velkou roli teorie vesmíru i s velkým třeskem, singularitou a všemi momentálně dostupnými znalostmi o kosmu. Myslím, že tyhle teorie si oblíbil sám spisovatel tak, že neodolal a do příběhu je implementoval. Nutno přiznat, že docela zručně.

Jistě jinak, než v době vzniku knihy, bude dnes čtenář vnímat všechny zmínky o islámu a také o afghánské válce, všechny zmínky o tom, že válka je hlavně obchod a dá se z ní dobře žít. Určitě budeme jinak vnímat všechno, co se děje na blízkém i vzdálenějším východě.

Příběh, který kniha vypráví, je stále podporován příběhem spisovatele samotného, který byl po deseti letech prožitých v Asii znovu zatčen v Německu a deportován do Austrálie, aby tam odpykal zbytek svého trestu. Ten čas využil nejlépe jak mohl, tedy sepsáním knihy Šantaram.

Po vydání (v roce 2003) kniha vzbudila značný ohlas a zájem její příběh natočit projevil Johny Depp, který zakoupil filmová práva.

Na internetu se objevují zprávy, že by film měl vzniknout v příštím roce (2016), zatím však bez dalších podrobností.

Kdo knihu přečte, však pochopí hned, že tenhle příběh se do jednoho filmu nevejde, takže i fanouškům Johnyho Deppa bych četbu doporučil a film si potom nechal jenom jako třešeň na dort.

Na konec ještě dvě drobnosti: Šantaram má téměř osmsetpadesát stran a tak lze považovat nápad vydavatelství (Kristian) rozdělit knihu do tří svazků jako chválihodný.

A poslední je videjko, takhle vypadá autor knihy, takhle mluví, takhle vypadá. Budete mu věřit?

U konkurence ->

Tagy