weby pro nejsevernější čechy

Richard Hollis, Stručná historie grafického designu

Orientovat se v historii grafického designu je pro nás, co jsme nestudovali na grafické škole, poměrně složité. Možná je to složité i pro ty, co tam studovali, neboť (alespoň jsem si zatím nevšiml) neexistuje nějaká kniha/skriptum/brožurka, kde by bylo tohle téma nějak uceleně zpracováno. Tedy nebylo, dokud vydavatelství Rubato nevydalo knížku Roberta Hollise Stručná historie grafického designu.

Něco kolem dvousetpadesáti stran textu, na osm stovek ilustrací, víc Evropa než svět ve stručných kapitolách mapuje umělecký obor, který vědomě nebo nevědomě všichni vnímáme a ovlivňuje nejenom náš vkus, ale i to, co si koupíme. A co si nekoupíme.

Hollis mapuje zhruba sto let tohoto oboru, putuje po atelierech grafiků i typografů, stručně charakterizuje trendy a uvádí je do kontextu. Podrobněji do druhé světové války, stručněji po ni, šedesátky bere hopem a k současnosti se vyjadřuje pouze drobnou poznámkou.

cylndr

esq

jablicko

konva

Ilustrací je kopec, pohříchu jsou ale drobounké, takže by čtenář, který si až dosud kazil zrak se spoustou jiných knih, ocenil přílohu s ilustracemi v plné palbě. Na druhou stranu si dovedu představit problémy s vykoupením autorských práv, takže tuhle pidirecenzi končím s velikou radostí, že byla tahle kniha uvedena na tuzemský trh. A dodávám, že ilustrace při vyfotografování, třeba i telefonem, mohou být viditelné pouhým okem i čtenáři poměrně dioptrickými.

Stránky autora jsou tu->

Tagy