weby pro nejsevernější čechy

Bernard Lewis – Kde se stala chyba?

Tak jsem si zase po čase dopřál střípek vzdělání a pořídil jsem si knížku britsko-amerického historika, orientalisty, profesora a politického komentátora Bernarda Lewise – Kde se stala chyba? No u mě rozhodně ne, protože já jsem nevědomky dostal přesně to, co jsem hledal.

Ta knížka je totiž celá, celičká o Blízkém a Středním východě a jeho vztahu k Západu v průběhu historie. Ne, nejsou tam základní západní pravdy o tom, jak je co správně a kdo je dobrý a špatný. Po pravdě bych nepoznal, že to napsal Američan, kdyby to nebylo na obálce (tak jsem nedovzdělaný J ). A navíc ta kniha má ještě k dobru tu „svobodnou vůli“, že šla do tisku právě ve dnech těsně před oním 11. zářím 2001, takže v ní není ani čárka o nějakém Bin Ládinovi nebo Al Qajdě, natož o tom, co se z toho dodnes navařilo. A právě o to je ta knížka zajímavější, protože ten časový odstup jí přidal na cennosti a srozumitelnosti.

Není to zdaleka knížka jenom historická nebo nějaký výčet válečných střetů. Právě naopak. Je v ní spousta místa pro srovnávání kultur, náboženství, společenského dění, vědeckého poznávání a jeho předávání, hudby, zvyků … a teprve tohle všechno dohromady dává ucelenější představu o tom, co se mezi námi děje v posledních letech. A třešničkou na dortu je, že jí i přes ten záběr doby a informací lze číst jako poutavé čtení. Úplně se nabízí, abych ji doporučil především těm mladíkům, fotbalovým fanouškům, kteří nelení s kuklami na hlavách bránit v pražských uličkách naši vlast. Ale oni asi teď mají rozečtený spíše Mein Kampf, když už je volně k prodeji, že jo.

Tagy