weby pro nejsevernější čechy

Matematicko — fyzikální salon bude po šestileté rekonstrukci znovu otevřen

V Drážďanech,  v tom městě na Labi hned tady za humny otevírají po šestileté rekonstrukci, která stála sedmnáct milionů Éček, Matematicko –fyzikální kabinet, sbírku vědeckých instrumentů (od hodin po astroláby) s jejichž shromažďováním začali sasští kurfiřti už před stovkami let. Web drazdany.info upřesňuje, že sbírky byly znovu uspořádány takto:

Výstava byla nově koncipována a rozdělena do čtyř kapitol: „Knížecí kosmos“ (Der Kosmos des Fürsten), kde jsou mechanické zázračné strojky a matematické přístroje z doby kolem roku 1600. Začátky sbírek drážďanské umělecké komory resp. „kunstkomory“ jsou tu prezentovány jako hlavní zájem kurfiřtů o geodetické přístroje, zeměměřičství, astronomii a nadšení pro automaty.
Druhá kapitola výstavy se nazývá „Instrumenty osvícenství“ (Instrumente der Aufklärung), je umístěna do slavnostního sálu (Festsaal) v horním patře pavilonu a věnuje se historii Matematicko-fyzikálního salónu ve Zwingeru. V tomto sálu byly až do roku 1945 umístěny veškeré exponáty salónu. Myšlenka vzniklá v polovině 18. století zřídit fyzikální kabinet právě v těchto prostorách tu znovu ožívá, stejně jako funkce této místnosti coby observatoře a úřadu. V Matematicko-fyzikálním kabinetu byl totiž určován lokální drážďanský čas a zaznamenávána meteorologická data.
Třetí kapitola se nazývá „Universum glóbů“ (Das Universum der Globen). V tomto nově vytvořeném výstavním sále, který byl zanořen do valu původního městského opevnění, na kterém byl Zwinger na začátku 18. století postaven, jsou rozmanité zemské i nebeské glóby světově proslulé sbírky. Nejstarším exponátem je arabská nebeský glóbus z 13. století. Poprvé je možné vystavit tyto objekty tak, aby byly chráněny před denním světlem.
Čtvrtá kapitola výstavy se jmenuje „Běh času“ (Der Lauf der Zeit) a nachází se v podkrovním prostoru nad Valovým pavilonem (Wallpavillon). Je zde vyprávěn příběh hodin a automatů počínaje renesancí. Zvláštním momentem je založení hodinářství v Glashüte, které od té doby vývoj Matematicko-fyzikálního salónu provázelo. Ferdinand Adolf Lange se právě na tomto místě rozhodl stát se hodinářem.

Zatímco výstavní prostor se zdvojnásobil (přes jeden tisíc čtverečních metrů), počet exponátů se zastavil na počtu čtyřista kusů, ale, řekl bych, ku prospěchu věci. Jednotlivé exponáty, většinou umístěné v klimatizovaných vitrinách si můžete prohlédnout opravdu detailně. U některých je na instalovaných monitorech možné si prohlédnout jak jednotlivé přístroje pracují. Animace si vzala na starosti drážďanská technická universita a jsou opravdu bezvadné.

Nepřítelem sbírek bývá často světlo. V Matematicko — fyzikálním salonu tedy na okna pořídili specielní šedou tkaninu, která nebezpečné spektrum světla filtruje, ale je zároveň průhledná tekže umožňuje výhled na Zwinger, kde je salon umístěn.

Sbírka bude slavnostně otevřena zítra (tedy v neděli 15/4) a celý následující týden bude přístupná zdarma volný vstup (15.-19.04.) bude JEN v odpoledních hodinách (16-20 h). Do 16 h se platí vstupné.

JInak vstupné není nijak závratné,6 €/ 4,50 € do 17 let zdarma | Zwinger: všechny výstavy včetně Mat.-fyz. salónu 10 €/ 7,50 € | do 17 let zdarma a my můžeme vřele doporučit průvodkyni, která je akreditovaná pro (velmi podrobný) výklad v češtine, paní Steffi Uhlig (kontakt tady).

Tagy