weby pro nejsevernější čechy

Týden knihoven a burza knih v České Lípě

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě se i v letošním roce zapojí do celostátní akce Týden knihoven, která se tradičně koná v prvním říjnovém týdnu od 1. do 6. 10. 2018.

Móda a módní časopisy z první republiky a burza knih v muzeu.

Letošní téma navazuje na stoleté výročí vzniku republiky. Akci bude provázet výstava mapující módní trendy z jejího prvního období. Radostnou poválečnou atmosféru mírového života dvacátých let doprovázely krátké sukně i vlasy sestříhané do slušivého mikáda a doplněné slušivým kloboučkem. Ve třicátých letech si ženy oblíbily sukně a šaty délky maxi s elegantními saky a klobouky. Nad praktičností převládala elegance a ženy se jí nerady zbavovaly, i když praktické a sportovní prvky se do módních trendů se změnou životního stylu (kdy rodiny začaly trávit volný čas aktivně) pomalu a plíživě vkrádaly. V muzejní knihovně je spousta módních časopisů z tohoto období, a ty Vám v Týdnu knihoven představíme. Pro děti jsme připravili dílničku, ve které si vyrobí knižní záložku s motivy prvorepublikové módy.

Týden knihoven vyvrcholí knižní burzou, která se tentokrát bude konat v Galerii Chodba. Ti, kteří nechtějí vyhodit nepotřebné knihy (ale i gramodesky, pohlednice, fotografie, kalendáře a další tiskoviny) je nabídnou k prodeji. Po zkušenostech z minulých burz Vás srdečně zveme. Je to místo, kde se Vám do rukou dostanou knihy Vašeho dětství a mládí, zaujmou Vás vazby knih, ilustrace. Burza knih se uskuteční v sobotu 6. října od 9 do 15.30 hodin. Bude stylově doplněna prvorepublikovým fotokoutkem a již zmíněnými ukázkami časopisů, výstavou a dílničkou.

Bc. Jaroslava Vondrová

Oddělení knihovního fondu

Odborná knihovna

S pozdravem a přáním pěkného dne

Jana Jermanová Jakubská

Oddělení výstav a propagace

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297, 470 34 Česká Lípa

Tel.: 487 824 145

www.muzeumcl.cz

Rok 2016 ->

Tagy