weby pro nejsevernější čechy

Zločin na stříbrném plátně

Historická detektivka Viléma Křížka

Novinka z nakladatelství      ke koupi zde ->

SHERLOCK HOLMES MÁ BRILANTNÍ MOZEK.                       ELIÁŠ SATTLER MÁ NAVÍC DOKONALÝ ČICH!

Vrcholí zlatá dvacátá léta dvacátého století. Československo vzkvétá. Blíží se světová hospodářská krize, ale nic netušící lidé hledají zábavu v kinech, kabaretech i kavárnách. Barrandovské terasy jsou lákadlem pro pražskou smetánku s touhou setkat se hvězdami stříbrného plátna. Chystá se stavba moderního filmového ateliéru, objevují se reklamní slogany jako: Lamač – Košíře, rostem do šíře!   V tom mumraji a čeští filmaři rozjíždějí závod o natočení prvního československého zvukového filmu. V produkci jednoho z nich se objeví problémy, a tak se do akce zapojuje soukromý vyšetřovatel Eliáš Sattler. Když jeden z klíčových aktérů zemře, Sattler konstatuje, že každý ze zúčastněných měl důvod, aby se dotyčného zbavil. Navíc je všudypřítomná zvláštní vůně, která dráždí Sattlerův mimořádně citlivý čich.

Ve světě Lamače, Longena a Slavínského, šeptandy o natáčení přelomového Erotikonu, začínajícího Friče i Buriana, se Eliáš Sattler a jeho přítel Adam Křížek nesmějí nechat oslepit září reflektorů – protože za ní číhá nebezpečí.

Křížek opět napsal napínavý příběh, jenž čtenáře, kteří si oblíbili Eliáše Sattlera nezklame, a ty, co ho potkají poprvé, si získá.

Eliáš Sattler (image© Jan Klimeš)

ELIÁŠ SATTLER

Skrytá zákoutí dějin nabízejí pozoruhodnější osobnosti než fikce. Mezi ně patří i Eliáš Sattler, netradiční soukromý vyšetřovatel z Prahy úsvitu dvacátého století a jeden z prvních zástupců této profese v celém císařství.

Zachovalo se jen málo pramenů, ale jedno je jasné: Sattler se ve své práci spoléhal na vskutku nezvyklý dar, a to nesmírně citlivý čich. Po předčasně ukončené akademické kariéře jej využil k řešení zločinů. Mohl zachytit stopy nervozity, zaschlou krev či skrytý jed? O rozsahu jeho schopností se dnes můžeme jen dohadovat, jisté ale je, že mu neuniklo mnoho zásadních vodítek, jichž by si jiní nevšimli. Je však pravděpodobné, že právě od té doby se detektivům říká „čmuchalové“.

Romány Viléma Křížka jsou smyšlené, založené ovšem na prvcích skutečných Sattlerových případů, jak je zaznamenal autorův dědeček Adam Křížek.

Ukázka z knihy:

Ukázka z knihy Zločin na stříbrném plátně

O autorovi:

Vilém Křížek (image © Jan Klimeš)

Vilém Křížek (1971) žije s rodinou a dvěma dalmatiny v Kolíně. Pracuje jako překladatel z německého jazyka. Odjakživa ho zajímají dějiny, především období konce Rakouska-Uherska a československé první republiky. Při zkoumání vlastní rodinné historie objevil poněkud zvláštního společníka svého dědy Adama Křížka. Pátráním v archivech a mu podařilo najít střípky z pozoruhodného života jednoho z prvních soukromých vyšetřovatelů v českých zemích, Eliáše Sattlera. Zmínek v dochované korespondenci, soukromých zápisnících a dobovém tisku sice nebylo mnoho, ale Křížkovi to postačilo k vytvoření prvního uceleného obrazu této podivínské osobnosti. Výsledkem je série historických detektivek zahájená románem Smrt má vůni inkoustu.

Milan Hrabal

 

Tagy