weby pro nejsevernější čechy

Putování po zaniklých místech Českého lesa II. – Tachovsko

Již v roce 2011 vydalo Nakladatelství Českého lesa pokračování knihy Putování po zaniklých místech Českého lesa, po Domažlicku se druhý díl zaměřil na Tachovsko (v roce 2021 vyšlo druhé opravené a rozšířené vydání).
Tak to většinou dopadne. Byl jsem v Papírové lodi, zas jednou po čase. Objednat tituly, o nichž vím, že běžný knihkupec je v sortimentu nemá, protože normální lidi něco takového nekupují, ale tady mi je vždy seženou. A jako vždy jsem přelétl očima hřbety knih v několika oblíbených regálech. Zase jsem se zasekl. Přeučený Západočech. Prostě je to tak, kniha z míst, kde jsem nějakou dobu žil, navíc tohoto zaměření, mě nemůže nechat v klidu.

Anotace:

Kniha navazuje na I. úspěšný díl publikace, v němž jsou popsány zaniklé obce v okrese Domažlice. Kniha obsahuje více než 800 historických i současných fotografií. V textu jsou popsány osudy 45 obcí a vsí z Českého lesa i z vnitrozemí okresu Tachov. Historie jednotlivých míst je popsána od data první zmínky do likvidace, která proběhla v 50.–60. letech 20. století. Nechybí ani popis současné podoby místa a výčet historických a kulturních památek, které zde zanikly. Publikace je vybavena i mapou zaniklých míst a mapkami jednotlivých obcí. Text publikace je česko-německý.

Jeden z titulů, pasující do mé velmi časté myšlenky – proč něco takového nemůže být součástí celostátní edice? Jak rád bych při setkání se zarostlými ruinami, opuštěnou studnou nebo chátrající kapličkou vzal do ruky příslušný svazek a dozvěděl se podrobnosti. Co tu stávalo, kdo tu žil… Práce víc než záslužná.

Po úvodní (barevně odlišené) části knihy (poděkování, dějiny Českého lesa) hojně prokládané historickými fotografiemi následuje mapová část (pro změnu fotky aktuální), reklamní (sponzorský) blok a pak už abecední seznam míst. Jeden sloupec v češtině, vedle něho druhý německy, u fotek dvojjazyčné popisky. Unikátní fotografie, dokumenty, mapy, podrobná historie. Na konci obsáhlý seznam použité literatury a reklamní blok na produkci nakladatelství.

Ach, kéž by se někdo tady u nás nechal inspirovat.

Tagy