weby pro nejsevernější čechy

Povídky smíchovské – autorčina sympatická literární odbočka

Spisovatelka Marie Rejfová v posledních letech získala čtenářskou oblibu sérií humorných detektivek s všetečnou učitelkou Josefínou Divíškovou v hlavní roli.

Letos ve svém mateřském vydavatelství Mystery Press vydala knihu zcela jiného ražení. Nazvala ji Povídky smíchovské a již tímto názvem napověděla, o jaký druh vyprávění půjde.

Marie Rejfová: Povídky smíchovské.
Ilustrace: Jan Šrámek. Mystery Press 2023. Počet stran: 240. ISBN: 978-80-7588-461-9

 

Nakladatelská anotace knihu charakterizuje takto:

Smíchovské předměstí počátku dvacátého století, z průmyslového koutu u levého břehu Vltavy se pomalu stává důležitá součást budoucí Velké Prahy. Město tepe každodenním životem, zatímco místa skrytá v potemnělých uličkách, dílnách a pavlačích vyprávějí svůj vlastní příběh. Kdo se schovává pod čerpadly Petržilkovské vodárny? Jaké tajemství odhalí hrob na Malvazinkách? Zastaví se vrah z Kinského zahrad před dalším činem?

Čtenář nahlédne do života kamenického mistra a studentů pražské polytechniky, u pitevního stolu a na přednáškách se setká s posluchači medicíny. V jiné povídce vstoupí do zaprášeného světa staré židovské dámy a jejích vzpomínek, aby vzápětí prožil několik dní s tajemným pekařem a dvojicí starých panen. Jinde ho Smíchovem provede utrápený příručí nebo hezká, ale lehkomyslná služebná.

Na pozadí šesti smíchovských arabesek se pak odvíjejí osudy osmileté holčičky Růženky Horké, která se setká se záhadným kouzelníkem. Kdo je ten muž a proč se u něj sbíhají všechny nitky jednotlivých příběhů?

Na portálu Databáze knih se – vedle vysokého devadesátiprocentního hodnocení – objevily podle mého soudu výstižné čtenářské reakce, a protože s nimi souhlasím, dovolím si z nich citovat:

Magický vhled do života plastických postav, v detailně vykresleném Smíchovském prostředí, který tancuje na pomyslné hranici mezi romanetem, tklivou báchorkou a opulentní psychologicko-mysteriózní novelou. Jakmile vstoupíte do příběhu, budete cítit nutkání číst pořád dál, abyste nemuseli opustit brilantně napsaný svět, který pro vás Marie Rejfová, spolu s Jakubem Arbesem za ramenem připravila… Smekám klobouk až ke kotníkům.“ (JáraTym)

… milá oddechová četba, nekomplikovaná a nekonfliktní, ale rozhodně ne povrchní ani naivní, příběhy zasazené na pražský Smíchov a okolí prvních let 20. století (odhaduju mj. podle zmínky o automobilu) mají nápad i originální zápletky, napětí i humor se šikovně střídají, takže se nedá od knihy odpoutat; už názvem deklarovaný odkaz na Nerudu a Arbesa a jejich tvorbu tomu odpovídá, např. i postavy Rejfové jsou „figurkami“, mají svou standardizovanou, divadelní podobu a funkci, jsou prototypy odpovídajících sociálních rolí nebo povolání…

Povídky smíchovské doporučuju pro radost z vyprávění o době, kterou už nikdo nepamatujeme, a proto si ji můžeme idealizovat.“ (los)

Věrní čtenáři Marie Rejfové jistě očekávají další příběhy s oblíbenou Josefínou, nicméně literární odbočka k povídkám arbesovsko-nerudovského ladění rozhodně autorce ostudu nedělá. Její (již zmíněná) radost z vyprávění je nakažlivá, a to rozhodně není málo.

Ukázku z knihy ke stažení naleznete na stránkách ALZA

Pro ww.výběžek.eu připravil Milan Hrabal

Tagy