weby pro nejsevernější čechy

Dějiny bývalé gramofonové továrny

Na sklonku roku 2023 vydalo Statutární město Ústí nad Labem ve spolupráci s Univerzitou J. E. Purkyně útlou brožurku s názvem Dějiny bývalé gramofonové továrny.

Máte gramofonové desky spojené jen a pouze s městem Loděnice (kousek od Prahy)? Myslíte, že za gramofonem stojí Tomáš Alva? Že populární logo psíka pozorně naslouchajícího zvuku z trouby užívala jen a pouze nějaká věhlasná zahraniční firma? Chyba lávky!

Jde vlastně jen o pár stran, navíc většinou označovaných za komiks. Informací je v ní ale víc, než v leckteré moderní encyklopedii. A pro mnohé víc než překvapivých. Od nesouvisejících souvislostí, že Ústí bylo největším přístavem Rakouska-Uherska až po fakt, že v roce 1945 se britská společnost The Gramophone Company dočkala v rámci analýzy možností převzetí výroby v ústeckém závodě předpovědi, že dojde ke komunistickému převratu a šlo by o marnou investici…

Jde o první vlaštovku plánovaného cyklu o průmyslové historii ústeckého regionu.  Autorkou grafického zpracování je absolventka Fakulty umění a designu UJEP Kseniia Melnikova a obsahovou část vytvořil historik a bývalý ředitel Archivu města Ústí nad Labem Vladimír Kaiser. A i když je volně ke stažení na webu, stavte se raději v Infocentru v Ústí a kupte si ho. Stojí za to.

A plány znějí víc než dobře: Spolchemie, Vily v Churchilově ulici, Wolfrumova vila, Schichtův závod, Likérka Krásné Březno…

Tagy