weby pro nejsevernější čechy

Sborník Mandava 2010

Říčka Mandava dala název sborníku, lépe řečeno sborníkům vlastivědného čtení z Varnsdorfu, Šluknovského výběžku a saského příhraničí, protože tudy všude prostě teče. Letos vyšla brožurka Mandava počtrnácté. Když takhle začne mrznout, je prima zatopit v kamnech, zabalit se do deky a vypravit se s touhle knížečkou povětšinou do historie.

Takže se dočtete například, jak probíhal rok 1910 ve Varnsdorfu (4. ledna ve věku 33 let se pádem ze stromu zabil podlahář Karel Frölich, 18. dubna začátek odvodů ve Varsdorfu, 21. května ve Varnsdorfu a okolí je pouhým okem viditelná Halleyova kometa…), jak a kdy byl přestavěn šluknovský kostel, jak a co se těžilo v okolí Šluknova a na Kozím hřbetu nad Dolním Podlužím.

Zajímavý je příběh restaurace Zelený strom v Rumburku a jeho majitelky Ernestiny Hotové (kdo asi napíše příběh, který následoval?).

Ačkoli české pivo je – jasně – úplně nejlepší na světě, nebo alespoň v Čechách, vaří se i v Německu. Třeba v Eibau v Horní Lužici už dvě sta let! A nemají to tam pivovarníci zrovna lehké.

Tradiční hádky, jaké bylo počasí vloni, rozsoudí krátký přehled teplot a srážek ve Varnsdorfu. Ten by tedy mohl být podrobnější, neboť počasí se stalo tématem, které hýbe světem.

Přírodovědci tu najdou jeden článeček: Významné druhy brouků Velkého rybníka a Světlíku. Pro zvědavé je to například Hmatavec, Pselaphaulax d. Dresdenis, velmi vzácný druh podmáčených luk. Neplést si s Hmatavcem Pselaphus h. Heisei. Od sebe je lze rozlišit zcela bezpečně podle skulptury posledního makadlového článku!

Opravdu bezvadné čtení.

Mandavu vydal Kruh přátel muzea Varnsdorf, kde vám jistě poskytnou informace i o minulých vydáních tohoto zajímavého sborníku.

Tagy