weby pro nejsevernější čechy

Výstava betlémů v muzeu Česká Lípa a exponát měsíce 2. 12. – 30. 12. 2015

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě pro Vás chystá ze svých sbírek výstavu betlémů. A letos se představí i zcela nový přírůstek – skleněný betlém, který je zároveň Exponátem měsíce prosince!

Vlastivědné Muzeum a galerie v České Lípě připravilo pro návštěvníky ve stálých expozicích VÝSTAVU BETLÉMŮ ze svých sbírek.

Betlémy vystavuje muzeum během vánočních svátků pravidelně a letos jich bude vystaveno více než deset. Kromě nich budou k vidění také samostatné betlémové figury a soubor deskových figur. Betlémy ve sbírkách muzea pochází většinou z 19. a počátku 20. století. Materiálem pro výrobu této vánoční výzdoby byl klížený papír, skleněné drtě, písek, piliny a samozřejmě dřevo. Dřevořezba se také polychromovala.

Sbírka Betlémů se letos rozrostla o Betlém skleněný z dílny manželů Urbanových z Hubálova nedaleko Mnichova Hradiště. Sklářskou dílnu založili v roce 1991 a jejich tvorba se za uplynulých více než dvacet let dostala již na všechny kontinenty. Vystavený soubor betlémových skleněných figurek vznikl přímo pro českolipské muzeum během necelých dvou měsíců roku 2015. Všechny figurky, kterých je přibližně stovka, volně pojí téma staročeských Vánoc a tvoří výjevy převážně tradičních řemesel a života na vsi v minulých dobách. Příjemnou atmosféru celé kompozice dotváří zasněžená zimní krajina.

Tento nový přírůstek – SKLENĚNÝ BETLÉM – se stal také Exponátem měsíce prosince.

Navštivte v prosinci muzeum v České Lípě a prožijte si příjemnou vánoční atmosféru!

S pozdravem

Markéta Váchalová Vojtíšková

Oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297

vachalova@muzeumcl.cz

tel.: +420 487 824 145, linka 28

GSM pracovní 702 000 096, osobní 603449 306

www.muzeumcl.cz

Tagy