weby pro nejsevernější čechy

Turisté? Zajisté… Rozutíkali se po lese.

Není to sice často, kdy se dostanu někam mimo nyní už domovský Výběžek, a určitě nemohu tvrdit, že jsem toho viděl hodně, přesto mě leckdy leccos napadá a nedá mi to neporovnávat.
Zdá se to už neskutečně dlouho, kdy město Varnsdorf, potažmo Šluknovsko, hýbalo celou republikou a takřka nemizelo z denního zpravodajství. S tím, co se tady dělo / nedělo, byl spojen jeden fenomén – zbytek republiky se začal bát. Krom jiného sem třeba náhodou přijet.

Ono to totiž v leckterém z těch zpravodajství vypadalo, že je tu válečná zóna. Že kdo vyleze na ulici, dostane zákonitě přes kokos. Známí volali, jak tu můžeme žít. Návštěvníci regionu se omezili na ty, kteří po příjezdu postávali na náměstích nebo pochodovali v průvodech. Na srazu mé alma mater jsem se vůbec nedozvěděl, kdo kde pracuje, kdo se rozvedl či ovdověl a kolik má kdo dětí, pořád jsem každému musel vykládat, že v jedné ulici sice jsou davy maníků v kapucích a opendrekované sbory, ale že už v té vedlejší o ničem nikdo ani neví.

A teď před nedávnem jsem argument, že organizátoři takových akcí mohou za to, že u nás upadl turistický ruch, slyšel znovu. Nejsem odborník na turistiku, nikdy jsem neviděl žádné statistiky, jak se to případně projevilo. Nicméně courám po městě relativně často, takže jsem tak začal uvažovat, kde asi mohli ti hosté z daleka i z blízka zmizet. Dopředu upozorňuji, že rád a často nosím triko „Tady bydlím. Tady to miluju!“ a myslím to upřímně (fakt).

Že by kvůli nedostatku turistů zkrachoval za ty poslední dva roky nějaký významný hotel ve městě? Třeba Panorama?

Co bychom těm turistům nejspíš tak ukázali, kdyby se nebáli a přijeli? Pravda, zajímavých míst tu je plno.

Určitě je překvapí už po příjezdu vlakem velkolepá nedobytná nádražní budova.

Mohli bychom jim ukázat náměstí, tlukoucí srdce našeho města.

Našlo by se i podloubí (o jedinečný a jediný podchod jsme už jaksi přišli).

Nebo celou řadu unikátních průmyslových staveb.

A co třeba církevní architektura, jejíž některé zástupce tak trochu jako chceme, ale vlastně přitom nechceme.

Zrekonstruovaný odpočinkový prostor mezi nákupními středisky?

A pravda, na závěr bychom je mohli vzít do našeho regionálního muzea…

Takže jediné, co zbývá, je (jak mi nedávno na jednom jednání šuškal JS) zkusit konkurovat úspěšné cestovce Corrupt Tour nabídkou, že si u nás na náměstí může zademonstrovat kdo chce kdy chce proti čemu chce. Jen to má malý problém, že většina vhodných prostor včetně náměstí je dlouhodobě blokována jedním místním oblíbeným rodákem…

Tagy