weby pro nejsevernější čechy

Mluvit a psát o řece

Před časem mě požádal polský básník Janusz Ireneusz Wójcik o pomoc při hledání básní jakkoli se vztahujících k řece Odře. Měl zájem o básně lužickosrbských autorů, se kterými jsem v kontaktu.

A prý, ať „dodám i něco svého“. Obě zadání jsem splnil a díky tomu jsem se měl možnost seznámit s excelentním editorem Ryszardem Sławczyńskim

a jeho antologií Kiedy ty mówisz Odra. Janusz se bohužel vydání knihy nedožil, ale téměř čtyřsetstránková kniha, k níž mě pozval, je vskutku pozoruhodná.

V úvodním obsáhlém a sdělném textu Sławczyński zachycuje řeku Odru z různých úhlů pohledu. Nejprve ji zachycuje jako vodní cestu do světa, posléze věnuje pozornost největšímu městu na Odře – Wroclavi, bohu řeky Viadrusovi (starověké latinsky psané historické prameny Odru nazývají „Viadrus Fluvius“) nebo hradům a zámkům podél této řeky.

Na úvodní text navazuje třicetistránková fotografická příloha. Další více než dvě stovky stran přinášejí 59 básnických i prozaických reflexí 146 autorů z období posledních 500 let. Nejstaršími zařazenými autory byli rodák z Brzegu Bartolomeus Stein (1477-1520) a německý barokní básník Andreas Gryphius (1616-1664).

Mezi převážně polskými autory se objevují takové osobnosti jako jsou například Konstantyn Ildefons Gałczyński, Tadeusz Różewicz, laureátka Nobelovy ceny za literaturu Olga Tokarczuk nebo významní zástupci literatury lužickosrbské Róža Domašcyna a Beno Budar.

Antologii se dostalo bohaté pozornosti recenzentů a ukázky z ní byly převzaty také do 23. svazku revue Dolny Śląsk nazvané Odra rzeka i ludzie. Na tyto aktivity navazuje také film v režii dvojice Stanisław Melski a Anna Maria Fusaro Odra, poezja rzeki, který má dvě verze, ta delší trvá půldruhé hodiny, kratší má stopáž 28 minut.

Film byl poprvé představen veřejnosti v sobotu 18. října 2021 ve wrocłavském Klubu Muzyki i Literatury. V současnosti tvůrci jednají s televizí a dalšími médii o možnostech rozsáhlejší veřejné prezentace.

Pro čtenáře, kteří se chtějí dozvědět o dějinách i současnosti regionu podél významné řeky, spojované s nově stanovenými poválečnými hranicemi mezi Polskem a Německem, a současně mají zájem o literární reflexe, je antologie Kiedy ty mówisz Odra spolu s revue Dolny Śląsk Odra rzeka i ludzie podstatným zdrojem poznatků.

Další informace, recenze a ukázky z antologie jsou na stránkách wrocłavského Klubu Muzyki i Literatury.

Milan Hrabal

Tagy