weby pro nejsevernější čechy

Jaroslav Kocourek a kolektiv: Česká lípa zblízka

Město Česká Lípa vydalo v roce 2021 knihu Česká lípa zblízka, která zároveň stručně i podrobně představuje toto město na Ploučnici.

Pokud vypadá předchozí věta nesmyslně, není to tak úplně. Tato kniha totiž „navazuje“ na bichli Česká Lípa – město na Ploučnici, vydanou v roce 2018. Nebo je dokonce údajně jakousi light verzí, „výcucem“ toho nejzajímavějšího. Ne každý chce mít doma několikakilogramový artefakt ze nemalý obnos, a postačí mu kniha standardního formátu za cenu podstatně příznivější. Ovšem v tomhle případě není zájemce o nic ošizen. Informací pořád plno.

Logická a přehledná struktura knihy (viz obsah) od širšího seznámení s dějinnými souvislostmi a historií města ke konkrétním místům. Významné domy, kulturní památky, kostely, muzea, pomníky, sochy a plastiky… Fotky, nákresy, prostorové řezy, projektanti, tvůrci, architekti… A dokonce GPS souřadnice. Geniální nápad a zpracování. Závidím, a myslím, že tímhle směrem by se mělo poučit a nechat inspirovat leckteré město. Protože tohle je ta správná cesta, jak se prezentovat, jak informovat a jak nabídnout zájemcům možnost uchovat si vzpomínku.

Citace:

Čtenáři se v knize dozvědí informace o historii města a také o významných stavbách, které zde stojí. Svoji vlastní kapitolu má například náměstí T. G. Masaryka, vodní hrad Lipý nebo augustiniánský klášter. V knize je také kapitola, která se věnuje významné židovské komunitě, průmyslu nebo přírodě.

Odborně na obsahu knihy spolupracoval místní historik Jaroslav Panáček a také Jiří Kratochvíl. Zajímavé texty doplňuje spousta fotografií. Ty jsou historické i nově nafocené. Doplněny jsou i kreslenými řezy některých významných objektů, jejichž autorem je architekt Jaroslav Staněk.

Zastavte se a zažijte Českou Lípu zblízka.

Tagy