weby pro nejsevernější čechy

Když vysvitne slunko, už jdeme…

Jsou to ale kontrasty – před 14 dny jsme se brodili sněhem a drkotali zubama, ve středu 17. dubna 2013 už někteří odvážně chodili v triku s krátkým rukávem. A hned se to také odrazilo na návštěvnosti další z vycházek projektu Společný rozvoj cestovního ruchu Bad Schandau – Česká Kamenice. Pravda, řady posílili další zástupci o.p.s. České Švýcarsko, ale tentokrát dorazila i turistická veřejnost (nic člověka tak nepotěší víc, než když se dozví, že se o akci někdo dočetl na Výběžku.eu a proto přišel). Společná cesta autobusem tam, kde už to známe z loňska. Konečná autobusu ve Studeném, kde se autobus otáčí na cestu zpět pomocí složitého couvání. Tentokrát ale neputujeme po místních křížcích a pomnících, vyrážíme na opačnou stranu, než jsme přijeli – naším cílem je rozhledna na Studenci a obec Líska.

Nejprve se ale zastavujeme v penzionu Kamzík, kde máme domluvenu exkluzivní otevírací dobu. Občerstvení by se sice hodilo spíš na konci cesty, ale co dělat, čerpáme tedy tekutiny na začátku. Pak začínáme stoupat. Čím dál strměji mezi převažujícími buky ke kamenným polím. V lese míjíme nehnutě trůnící bunkry a k naší velké radosti potkáváme stádo cca 7 kamzíků. Radost se ale se stoupajícím úhlem kopce před námi mírně vytrácí – jedna skupina nakonec vyráží vyzkoušet trasu po vrstevnici, druhá stoupá okrajem kamenného pole směrem k rozhledně. Ještě pod ní jsme odměněni nádherným rozhledem po krajině. Škoda toho kouřma – i tak je ale vidět, jak to vlastně máme všude blízko. Růžový vrch, Luž, Bezděz, Ještěd, Buková hora, stolové hory podél Labe v Německu… Výhled si prodlužujeme z rozhledny – já se svými turistickými schopnostmi rozpoznávám tak nanejvýš Jedlovou s její soustavou kovových monster.

Po svačince a kontrole času je rozhodnuto, že Zlatý a Stříbrný vrch protentokrát zůstanou mimo naši trasu, protože musíme stihnout sestup do Lísky na autobus, který nás dopraví zpět do České Kamenice. Cestou při pohledu na všelijaké a hlavně velmi četné podpěrné zídky přemítám, jak asi ty kopce vypadaly původně, když z nich ubylo tolik materiálu…

V Lísce na zastávce rozchod, sláva nazdar výletu a příští týden nás čeká Kamenický Šenov a Zámecký vrch.

Tagy