weby pro nejsevernější čechy

Děvky, šlapky & hampejznice – Dějiny prodejného sexu

Na sklonku roku 2023 vydalo nakladatelství Paseka knihu Děvky, šlapky & hampejznice britské autorky Kate Listerové.

Anotace:

Výpravná kniha Kate Listerové zachycuje historii odvěkého řemesla očima sexuálních pracovnic: od středověkých ulic po salony Divokého západu, od nevěstinců po zámecké komnaty. Autorčin široký záběr poskytuje kontext pro současné debaty o sexuální emancipaci a o postavení žen ve společnosti.

Pestrá plejáda historických postav „děvek“, „kurev“ a společnic dokládá, že sama historie bádání o sexu je historií předsudků a že dějiny prostituce jsou především dějinami restrikcí, zákazů, které nikdy nefungovaly, a proměnlivých přístupů. Elizabeth Moryngová, jež uspokojovala ve středověkém Londýně duchovní, skončila jako prostopášnice ve vězení. Gejši a herečky divadla kabuki, které za japonského období Edo poskytovaly sexuální služby svým mecenášům, jsou kladnými postavami, na rozdíl od mužů prodávajících sex v Anglii za regentského období. Jejich příběhy ožívají díky vtipnému podání autorky i peprnému obrazovému materiálu, který čítá na 500 fotografií či ilustrací.

Na 256 stranách v pevné vazbě s opravdu perfektním obrazovým doprovodem podává kniha místy fascinující obraz „nejstaršího řemesla“ – byť hned v úvodu se pokouší tenhle termín vyvrátit. Kapitoly popisují časově a místně omezené úseky historie, s mnohdy překvapivými informacemi – od vyvracení zažitých mýtů o „kněžkách lásky“ přes provozování a danění prodejného sexu římskokatolickou církví po kolísání od regulace po striktní zákaz (jak víme, ani prohibice nikdy nefungovala).

Dokud se kniha zabývá historií a fakty, jde o strhující čtení. Zcela však selhává ve vynášení úsudků a vyvozování závěrů. Jako kdyby části textu psal někdo jiný, kdo se s dosud vyřčeným ani neseznámil. Prohlášení v závěru knihy „prodej sexu je produkt kapitalismu a komerce“ totálně kontrastuje s předchozími stranami tisíců let historie mnohdy dobrovolného se nabízení. Víc než polemická jsou tak i tvrzení o odboji, oprávněnosti, podpoře a zcela nekonzistentní je náhlý mix problematiky LGBTQ. Jasně že EET se v téhle oblasti asi těžko kdy prosadí, ale na druhou stranu si člověk říká, proč by měl horovat proti šedé ekonomice a zároveň tolerovat, neřkuli podporovat tenhle byznys mimo všechny oficiální struktury… Za přečtení ale tahle kniha dozajista stojí.

Ukázka z knihy zde ->

Reflex ->

Tagy