weby pro nejsevernější čechy

Gravur on Tour – Rytina na cestě (mezinárodní putovní výstava v Kamenickém Šenově)

Ve Sklářském muzeu v Kamenickém Šenově je v letošním roce návštěvnická sezóna zahájena o měsíc dříve než obvykle. První výstava tohoto roku, nazvaná „Gravur on Tour / Rytina na cestě“, je zpřístupněna od soboty 27. 2. 2016.

Umělci z několika zemí Evropy se spojili, aby společně prezentovali své práce na putovní výstavě, jejíž zahájení proběhlo v květnu 2015 v Red House Glass Cone ve Stourbridge ve Velké Británii. Mimořádnou mezinárodní přehlídku moderní rytiny mohli dále spatřit zájemci v belgickém Lommelu, holandském Epe a německém Rheinbachu u Bonnu, odkud se výstava přesunula do Sklářského muzea v Kamenickém Šenově.

Mezi autorskými pracemi jednatřiceti rytců a výtvarníků, z nichž dvě třetiny tvoří účastníci uplynulých Mezinárodních sympozií rytého skla v Kamenickém Šenově, nalezneme jména pěti českých ryteckých osobností: Pavlíny Čambalové, Lady Semecké, Jaroslava Šáry, Jaroslavy Votrubové a Jiřího Tesaře. Návštěvníci se mohou těšit m.j. i na rytiny známých zahraničních umělců – Katharine Colemann (UK), Ursuly Merker (D), Ronalda Pennella (UK), Mare Saare (EST), Christiana Schmidta (D) a mnoha dalších.

Výstavu je možné zhlédnout do 17. 4. 2016 denně mimo pondělí, v únoru a březnu od 10.00 do 16.00 hodin, v dubnu od 10.00 do 17.00 hodin.

Následně budou exponáty vystaveny v Národní knihovně v Tallinnu v Estonsku, Sklářském muzeu v Riihimäki ve Finsku a posledním místem, na němž bude výstava k vidění, se stane Sklářské muzeum v bavorském Frauenau. (více informací na www.glassengravingnetwork.com)

Informace:

Helena Braunová, ředitelka

Sklářské muzeum

Osvobození 69

471 14 Kamenický Šenov

Tel./fax: 487 767 206, 602 164 493

E-mail: muzeumskla@volny.cz

www.muzeumskla.cz

Tagy