weby pro nejsevernější čechy

Otevření turistické sezóny 2016 v České Kamenici

V sobotu 23. dubna 2016 po otevření turistické sezóny v Jetřichovicích došlo v mírně odlišné podobě k obdobné akci i v České Kamenici.

Sraz i tady před informačním střediskem, ale bohužel účast nepříliš slavná. Z původního plánu rozdělit zájemce na dvě skupiny, z nichž jedna absolvuje celou trasu pěšky po vlastní ose a druhá, pohodlnější, se nechá vozit od cíle k cíli busem, tak zvítězila varianta B. A autobus zůstal bohužel poloprázdný. V doprovodu zástupců o.p.s. České Švýcarsko a místostarosty města po významných cílech v okolí města.

Nejprve po silnici směr Mlýny a Kytlice, pod skálou s nádherným příkladem sloupcové odlučnosti čediče, ovšem v horizontálním směru. A po červené výstup na Pustý zámek. Po rozhledech za kazícího se počasí zpět do autobusu a na Křížový Buk. Odtud po zelené na Chřibský vrch. Výhledy bohužel nic moc. Odvážnější skupinka se v čele s Jiřím Rakem vydává nábližkou suťovým polem rovnou dolů z vrcholu. Cestou potkáváme několik závodníků se psy, prý běží trasu necelých 100 km z Vysoké Lípy a mají za cebou zhruba 70. Nadšenci, v tomhle počasí, kdy postupně začíná mrholit.

Vracíme se k autobusu, a čeká nás poslední dnešní cíl. K němu už se vydává pouze zbyteček nejstatečnějších, řada účastníků raději odjíždí busem zpět do města. My, tvrdé jádro, vystupujeme pod Lískou na odbočce na Kunratice a po modré se vydáváme k bratrským oltářům, kde nově přibyl dřevěný oltářík, a odtud pak na Jehlu. Jak jsem tu už byl několkrát, tak jsem si odtud ještě ani jednou výhledů neužil…

Zbývá už jen sestup do města, do Starého klubu. Tady byl plánován zábavný večer pro účastníky, ovšem kapela Ruksak málem hrála přesilovku. Nevím, jestli dorazil někdo z místních původně hlášených turistů, já po půlhodině marného čekání na guláš zvedl kotvy a vyrazil chystat se na zítřek…

Tagy