weby pro nejsevernější čechy

Letní tábor 2017 Spolku Jiřík z Jiříkova na Hubertce

Jizerské hory jsou naší oblíbenu destinací a nejinak tomu bylo i letos, kdy jsme letní tábor umístili do hlubokého lesa nad Bílým Potokem, na chatu Hubertka.

V neděli, 23. července 2017, jsme se sešli před rumburským vlakovým nádražím, odkud jsme se pak, přes Liberec, vydali vlakem na cestu. Tu nám trochu zkomplikovala náhradní autobusová doprava, díky které jsme nabrali zdržení. I přes tu skutečnost, že jsme měli počasí tzv. „objednané“, při samotném výšlapu na chatu Hubertka z Bílého Potoka nás zkropil vydatný letní déšť. Ten nás potkal během tábora ještě několikrát, ale nezabránil námrozehrát celotáborovou hru „Cesta kolem světa“, ani navštívit a poznat spoustu zajímavých míst.

První dny byly ve znamení několika výletů, při kterých jsme navštívili pramen Novoměstské kyselky, basiliku minor Navštívení Panny Marie v Hejnicích nebo zdolali nejvyšší horu české části Jizerských hor, 1124 m. n. m. vysoký Smrk. Druhý den našeho pobytu přijela natočit reportáž o našem táboře redaktorka Českého rozhlasu Liberec, která postupně vyzpovídala táborového „oddíláka“ Dáňu a dva zástupce z každého ze 4 družstev. Děti si tak v reálu vyzkoušely, že opravdu není jednoduché si správně seřadit myšlenkové pochody a ještě je veřejně prezentovat.

V dalších dnech jsme využili několika milých nabídek, kterých se dětem dostalo. Jako první byla návštěva města Frýdlantu. Dominantou náměstí je krásná radnice a v její obřadní síni již na nás čekal starosta, pan Dan Ramzer. Po přivítání a předání dárečků nás seznámil z historií Frýdlantu, děti si mohly potěžkat pravý valdštejnský meč a na památku dostaly Valdštejnský dukát. Došlo i na společnou fotku v těchto reprezentativních prostorách. Společně jsme pak ještě vystoupali na věž radnice a prohlédli si místní muzeum. Aby děti nezapomněly, co je to škola, v jídelně, té místní, jsme měli připravený oběd. Odpoledne jsme navštívili děkanský kostel Nalezení svatého kříže, o jehož historii nám poutavým způsobem spatra vyprávěl místní kostelník, zejména pak o kamenném mauzoleu, hrobce významného šlechtického rodu Redernů.

Další starosta, se kterým se děti setkaly, byl pan Jaroslav Demčák z Hejnic. S dětmi na Hubertce podiskutoval o Jizerkách, Hejnicích, své pedagogické praxi, o povodních, ale i o tom, co obnáší oddávání, třeba v zimě na Smrku. Následně děti dostaly pozvánku do hejnického kina, na animovaný film Letíme.

Sobotu, kdy se nám tábor půlil, jsme využili k výletu na vodopád Černého potoka. Cestou se od nás oddělilo deset dobrovolníků, kteří se dobrovolně přihlásili na každoroční akci Jizersko – ještědského horského spolku, sečení luk, kdy se horské mokřadní louky sekají křovinořezem a sekačkou, aby se na nich dařilo chráněným rostlinám. Za pomoc při hrabání dětem osobně poděkoval předseda spolku, pan Ing. Pavel Schneider a děti od něj dostaly knížku o přírodě. I my jsme dobrovolné přihlášení kluků ohodnotili bodem pro každého do celotáborové soutěže, kterým pomohli svému týmu a poděkováním před nastoupenou jednotkou.

Hned v pondělí následoval další výjezdní výlet, tentokráte do rekreačního areálu Javorník. Sedačkovou lanovkou jsme vyjeli nahoru, šli jsme se podívat na Obří sud a potom rychle pěškobusem zpět, abychom se, natěšeni, svezli na bobové dráze. Autobusem jsme se vrátili do Liberce, kde jsme se rozdělili na dvě skupiny. Mladší děti jely do libereckého volnočasového EKOParku, kde využily ke hrám spoustu zdejších atrakcí, prolézačky, houpačky, ale třeba i blátivou kuchyň. Ti starší se přesunuli na liberecké letiště, kde sídlí letecká záchranka. Tam už čekal otevřený vrtulník a letecký záchranář Michal Stejný, který dětem ukázal a slovem doprovodil, co práce leteckého záchranáře obnáší. Poté k vrtulníku přijelo i vozidlo záchranné služby, řízené Radkem Dvořákem, které bylo dětem, včetně jeho posádky, dispozici a mohly si také prohlédnout jeho výbavu. Stejně jako letecký záchranář, tak i osádka sanitního vozu následně odpovídala na všetečné otázky dětí.

Tábor se nám začal blížit ke svému konci a na děti čekala dvě velká překvapení při výletu do Jablonce na Nisou. Nejdříve jsme se přesunuli do sportovního areálu Břízky za biatlonisty. Tam už na nás čekal předseda tamního klubu, pan Matouš a členové české reprezentace se svým trenérem, panem Málkem. Děti si poslechly něco o biatlonu, seznámily se s reprezentanty a shlédly přímo na střelnici tréninkový závod na čtyři kola s dvěma střeleckými položkami vleže a dvěma ve stoje. Po odchodu závodníků si areál prohlédly a jejich zvědavosti neunikl ani mechanismus terčů na střelnici. Na památku si pak odnesly vystřílené náboje z malorážek. Posléze jsme seběhli k jablonecké přehradě, kde jsme se vykoupali. Na přehradě bylo pro děti připravené i druhé překvapení. V loděnici na nás čekal pan primátor Petr Beitl a členové oddílu dračích lodí RK Dragons. Po krátkém představení tohoto sportu a čerstvých úspěchů členů týmu si děti vyslechly něco z teorie, pak se chopily pádel a pod vedením pana primátora se vydaly na dračí lodi na projížďku po jablonecké přehradě. Stejně, jako na všech předtím navštívených místech, jsme, kromě velkého díky, nechali dárky v podobě knihy o historii Jiříkova, propagační materiály Jiříkova a produkty varnsdorfského pivovaru Kocour.

I přes skutečnost, že nám počasí nepřálo, děti nezahálely. V rámci a v duchu celotáborové hry, nazvané Cesta kolem světa, děti plnily rozličné úkoly, které nějakým způsobem souvisely s jednotlivými kontinenty. Mezi tyto činnosti například patřily batikování triček dle jednotlivých oddílů, „AZ kvíz“ – vědomostní soutěž, zaměřená na jednotlivé zástupce kontinentů, rozcvičky s tématicky laděnou hudbou, opět se vztahující ke konkrétnímu kontinentu, sportovní soutěže na vodě, ale i na souši, jako například klackovaná, piráti, ponožkovaná aj.

Předposlední den už byl ve znamení balení, vyhodnocení celotáborové hry, večerní diskotéky a stezky odvahy. Vysoutěžené body si děti proměnily v „bazárku“ za dárky, které nám věnovali sponzoři. Velké díky patří firmám: ČEZ a.s., SCHÄFER A SÝKORA s. r. o., Pivovar Kocour Varnsdorf s. r. o. a Ratio Rumburk s. r. o.. Mnoho dárečků jsme dostali od měst Jiříkov, Frýdlant, Krásná Lípa a Rumburk, od Libereckého a Ústeckého krajského úřadu. Poděkování patří i Národnímu parku České Švýcarsko, AC Sparta Praha, pánům radním Komínkovi a Sobotkovi a panu senátorovi Linhartovi. Další dárky nám věnovala firma Raul s.r.o., která organizuje světoznámý lyžařský závod Jizerská 50 a letní běžecký seriál Běhej lesy. Finančně nás podpořila společnost H – Triatlon, z. s., která v Jiříkově pořádá Houmrův triatlon. Pan Petr Cibulka nám i letos ochotně odvezl zavazadla autem své firmy, Vodoinstalatérství Petr Cibulka. Do auta, které zajišťovalo chod tábora, nám věnoval naftu pan Jiří Houdek na své čerpací stanici v Království.

Obrovské díky patří i všem, kteří tábor připravili a dětem věnovali svůj čas, Lídě, Helče, Alešovi, Danovi, Matějovi a Tondovi.

Ještě jednou všem, co se podíleli, obrovské DÍKY!

Jan Dvořák, předseda Spolku Jiřík z Jiříkova

Fotogalerie zde –>

Tagy