weby pro nejsevernější čechy

Netradiční exkurze okolo Dráhy Národního parku České Švýcarsko – počtvrté

V neděli 17. června 2018 pořádala obecně prospěšná společnost České Švýcarsko další díl Netradičních exkurzí okolo Dráhy národního parku, tentokrát ale opravdu netradičně.

Původní trasa měla částečně kopírovat jednu z Top Twenty. Jenže člověk míní, život mění, a plány se mohou měnit jak mávnutím čarovného proutku. Jiří Rak ochořel a svěřil výletníky do rukou Heleny Doudové, která cestu přizpůsobila svým zvyklostem. To hlavní sice zůstalo, ale jinak.

Opět Dráhou národního parku. Ovšem nejprve náhradní dopravou do Mikulášovic (čert ví, jak dlouho ještě potrvá trápení s mostem v Brtníkách). Odtud nikoli do Dolního Žlebu, ale Dráhou NP do zastávky Schmilka-Hirschmühle. Vyrážíme tak opačným směrem proti původním předpokladům (i dosavadním zkušenostem – nejsem tu zdaleka poprvé).

Vystoupáme po nekonečných schodech (zaím jsem vždy jen sestupoval) na pole pod obcí Schöna a za chvíli už stoupáme za prvními výhledy. Kaiserkrone je úžasné místo a času máme plno, takže můžeme absolvovat všechny tři vrcholové rozhledy. Pokračujeme zkratkou přes zemědělský dvůr a za chvíli okukujeme z vrcholu nejmenší stolové hory Zirkelstain místa, kde jsme se rozhlíželi před chvílí.

Slunce pálí jak ďas, kolem cest se červenají ptáčnice a my místo přímé cesty ke Klopotskému vodopádu míříme k dnešímu překvapení. Vodní soustava (tři rybníčky, litinové potrubí, pískovcové schody), vytvořená pro sladovnu na břehu Labe. Zapomenutý technický skvost a údiv nad tím, jak tohle bylo vůbec možné vybudovat…

Po břehu Labe cyklostezkou na hranice, kde vystoupáme ke Klopotskému vodopádu. A překvapní zcela neplánované – nádrž je vypuštěná a vodopád má tak najednou takřka dvojnásobnou výšku! Unikátní příležitost…

A zbývá už jen finiš. Přes zaniklou obec Klopoty do Dolního Žlebu, kde máme spoustu času zakotvit ve fantastické hospůdce Dolní Grund. Samoobslužná polévkovna, pivo ze Cvikova, borůvkové knedlíky… Povedený závěr.

Pár fotek také od Jaromíra Petružálka (+ jeho verze záznamu absolvované trasy):

Tagy